Många av oss är upptagna av att leda företag. Jag undrar hur ofta vi, mitt i dagliga beslut och bränder att släcka egentligen funderar på vad som är bra ledarskap. Därför är det perfekt att då och då få tips, inspiration och värdefulla insikter från branschens allra bästa. Igår anordnade Passion For Business nätverket en träff om värderingar och ledarskap med Helena Stjernholm, VD för Industrivärden och Sveriges mäktigaste näringslivskvinna 2017 och Magdalena Gerger, VD för Systembolaget.

Ämnena kretsade kring egna och företagets grundvärderingar, om vad som är bra ledarskap och om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad företagsmiljö. Om det finns en skillnad på manligt och kvinnligt ledarskap (Magdalena nämnde att kvinnor generellt går snabbare till sin inre kompass än män). Om att se människor där de är och ha respekt för allas olikheter och nyfikenhet på allas perspektiv. Om uppoffringar och att ta hjälp för att klara av det berömda livspusslet och hur det är att komma in i ett företag på hög chefsnivå. Jag tar med mig en massa nyttiga tips om vad jag behöver förändra i mitt sätt att tänka och agera för att utvecklas vidare som företagsledare. Bästa citatet från igår:

 

Kalla en spade för en spade.

 

Alltså säg som det är! Jag gör det ofta, men långt ifrån alltid. Jag är så glad att jag släppte alla måsten på att göra listan och åkte in för att lyssna – de insikterna jag kom hem med kommer påverka mina beslut både på kort och lång sikt (första gången redan nu på fredag på ett viktigt möte, då jag kommer ta en annan approach än vad jag tänkt från början).

Du som är företagsledare, stanna upp ibland och fundera på:

  • vad är bra ledarskap för dig?
  • lever du som du lär?
  • vad är syftet med att ditt företag finns?
  • vem ska du serva?
  • tar du fram det allra bästa ur dina medarbetare?
  • jobbar du – eller någon annan i ditt företag – på bekostnad av ditt varumärke?
  • vilken legacy lämnar du?

 

Tack Passion For Business för en inspirerande kväll! Vi ses nästa gång! Och du som funderar på att bli medlem i nätverket – klicka HÄR.